A Fogászat,

ahol elbúcsúzhat a fájdalomtól!

Gyakori fogászati kérdések

Mikor és hogyan mossunk fogat?

A legjobb az lenne, ha minden étkezés után meg tudnánk mosni fogainkat – mivel a fogszuvasodást okozó baktériumok az ételeinkben lévő szénhidrátokat használják fel. Természetesen ez általában nem kivitelezhető, ezért azt tanácsoljuk, hogy a főétkezések után, de legalább naponta 2-szer (reggel és este) célszerű alaposan megtisztítani fogainkat. Egy fogmosás időtartama legalább 2-3 percig tartson! Azonban a hatékonyság szempontjából alapvetően fontos a fogmosás technikája. Az emberek többsége vízszintes, előre-hátra sikáló mozgással mos fogat. Így azonban csak kevés lepedéket tudunk eltávolítani és még a fognyaki kopások kialakulását is elősegítjük. A legjobb, ha apró, körkörös mozdulatokkal próbáljuk megtisztítani a fogaink felszínét, közepes erővel nyomva a fogkefét. Célszerű mindig azonos sorrend szerint haladni, így elkerülhető, hogy valamelyik fogcsoportot, vagy felszínt kihagyjuk. A fogközeink tisztítását a fogíny felőli seprő mozdulatokkal tudjuk elősegíteni. A fogközök tökéletes tisztántartása azonban csak fogselyemmel lehetséges.

 

Milyen fogkefét válasszak?

Hagyományos kézi fogkefék közül márkától függetlenül általában mindenkinek a közepes keménységű (medium) használata ajánlott. Speciális esetben, ha a páciensnek fogágybetegsége, ínygyulladása, vagy éppen ínyvisszahúzódása van, általában puha sörtéjű fogkefe javasolt.

 

Miért jó az elektromos fogkefe?

Az elektromos fogkefével kísérletekkel igazoltan a legtöbb ember több lepedéket tud eltávolítani fogairól, mint a hagyományos kézi fogkefékkel. Az oszcilláló mozgással, illetve a szónikus rezgés elvén tisztító fogkefék egyaránt hatékonyak.

 

Milyen gyakran cseréljünk fogkefét?

Általában háromhavonta javasolt lecserélni fogkefénket, napi 2-3 használat esetén. Egyes fogkeféken (főleg elektromos fogkefék cserélhető fejeinél) indikátor csík jelzi a sörték elhasználódásának idejét.

 

Fájni fog?

A mai modern érzéstelenítő szerek és technika birtokában elérhető, hogy egyik fogorvosi-szájsebészeti beavatkozás sem fáj. A páciensnek maximum az érzéstelenítés során előforduló minimális kellemetlenséget (feszítő érzés) kell elviselnie.

 

Mennyi ideig tart egy kezelés?

Természetesen nincs két egyforma fogászati kezelés, ezért annak időtartamát előre megmondani pontosan nem lehet. Ennek ellenére törekszünk beavatkozásainkat úgy irányítani, hogy azok pácienseink számára kényelmesen elviselhetőek legyenek, ne jelentsenek megterhelést.

 

Mikor és miért fontos a szájhigiénés kezelés?

A szájhihiénes kezelés mindenki számára legalább évente egyszer ajánlott. Magában foglalja a fogkőeltávolítást és polírozást. Professzionális fogtisztítás esetén ezen felül az apró elszíneződéseket homokfúvó segítségével távolítjuk el. A rendszeres szájhigiénés kezeléssel, valamint a megfelelő otthoni szájápolással elkerülhetjük a fogínygyulladás és a fogágybetegség (ún. parodontitis) kialakulását. Utóbbi súlyosabb esetben foglazulással, fogelvesztéssel járhat. A fogkő továbbá kellemetlen szájszagot okozhat és baktériumtartalma elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását is.

 

Mit kell tudni a fogbeültetésről?

Napjainkban a fogászaton belül is egyre nagyobb az igény az új, modern, biztonságos és kockázatmentes terápiás megoldásokra. Az implantációs fogpótlások egyértelműen ezek közé tartoznak.

Implantáció alatt a fogorvosi szakmában egy olyan beavatkozást értünk, mely során a hiányzó fogak helyére, az alsó, vagy felső állcsontba egy speciális csavart helyezünk, amelyre - mintha a páciens saját foga lenne - fel lehet építeni a fogpótlást. A csavar anyaga titán, amely bioinert anyag lévén a szervezettel nem lép reakcióba, így allergiás folyamatokat sem okoz.
Az implantátumokkal elérhetjük, hogy a páciensnek ne kelljen kivehető fogpótlást viselnie (ha ragasztott híd nem készíthető), vagy elkerülhetjük, hogy a foghiány pótlásakor a hiányt határoló esetlegesen ép fogakat le kelljen csiszolni, de teljes foghiány esetén a kivehető fogsor stabilitását is nagymértékben tudjuk növelni, hatalmas komfortjavulást okozva ezzel a páciensünknek.

Az implantátum („műgyökér”) behelyezése steril körülmények között történik, helyi érzéstelenítésben, abszolút fájdalommentesen, a beavatkozás a páciensnek semmiféle határozott kellemetlenséget nem okoz.
Behelyezést követően általában felső állcsont esetén 5, alsó állcsont esetén 3 hónapot kell arra várni, hogy a csontsejtek körülvegyék az implantátum felszínét, biztosítva ezáltal annak stabilitását (osseointegráció), majd ezután kerülhet sor az implantátumra támaszkodó végleges fogpótlás készítésére. Bizonyos implantációs rendszerek lehetővé tesznek ún. azonnali terhelést, mely segítségével az implantátumok beültetése után rögtön készülhet rá fogpótlás.
Esztétikailag az implantációs fogpótlások nagyon hasonlítanak a saját, eredeti fogakhoz, azok funkcióját pedig a lehető legtökéletesebben állítják helyre, a páciens komfortérzetét, önbizalmát, általános kedélyállapotát jelentősen javítják.

Jelenleg a fogbeültetés sikerességi aránya 95% körül van. Természetesen ez az arány függ az implantációs rendszertől, a páciens általános egészségi állapotától, de legalább annyira a beavatkozás körülményeitől és a műtétet végző orvos szakmai felkészültségétől.

 

Mi a láthatatlan fogszabályozás?

Az ún. láthatatlan fogszabályozás egy forradalmian új módszer a fogszabályozásban. Ennek során a fogak mozgatása egy kivehető átlátszó műanyag sín segítségével történik. A sín egyszerűen felhelyezhető, a kezelés alatt egész nap hordani kell, de étkezéskor és fogmosáskor levehető. Teljesen átlátszó, ezért csak nagyon közelről vehető észre.

Számítógépes tervezést követően háromdimenziós nyomtatással készül, a kezelés előre megtervezhető, kontrollálható. Az eljárás első megvalósítója az amerikai invisalign.